Virovtica.com
     
 
U lipnju...
 
 

Lipanj 1369 godine
Početkom lipnja u Virovitici boravi ugarsko-hrvatski kralj  Ludovik  sa ženom  Elizabetom  Kotromanić.  Tom prigodom izdaje nekoliko listina.

9. lipnja 1956. godine
"Gimnazija je proslavila rijetku svečanost. U crtaonici s profesorima, učenicima i školom, oprostio se profesor Trick, da bi se nakon 35 godina neumornog rada u ovoj istoj školi i u toj istoj dvorani za crtanje, vratio svojim razapetim platnima, bojama i kičicama, koje je od mladosti ljubomorno čuvao, da bi, eto, u penziji, i miru, mogao stvarati odavno zamišljena djela.

Prošlo je 35 godina od one tihe jeseni 1920. godine u kojoj je jednog jutra u zgradu Gimnazije stupio mladi profesor crtanja Stjepan Trick, da preuzme dužnost od svog bivšeg učitelja, starog Rade Gavrilovića. Došao je s diplomom Akademije za likovnu umjetnost, i sa željom da se posveti slikarstvu. Ali život je tražio drugo... Uvijek s radošću, znanje je prenosio na generacije, koje su se mijenjale... U malom vrtu koji okružuje kuću profesora Tricka treperi lišće breza... Tu su i dva stara, razgranala bagrema... U vrtu je nekoliko grmova odcvjetalih jorgovana, dosta voćaka i drugog raslinja, te lijep zeleni bor, koji nesmetano uzrasta u vis... Dolje miriše trava u otkosu. Sve to na čovjeka poetički djeluje, tako da je cijela okolina slična ljetnikovcu, u kojem će odsada odmarati i slikati čovjek, koji je 35 godina učio druge...

Ispred Nastavničkog zbora i učenika s profesorom Trickom oprostio se direktor gimnazije, Vlado Terlecki i Ivan Široki, profesor. Ispred Savjeta za prosvjetu i kulturu i Narodnog odbora općine, predsjednik Savjeta, Stjepan Reder, a ispred kotarskog savjeta za prosvjetu i kulturu, te Narodnog odbora kotara, predsjednik Savjeta, Kamenko Marković. Govornici su istakli neumoran rad profesora Tricka i u znak zahvalnosti predali mu pismena priznanja i nagrade Narodnih odbora. Učenica Vlasta Gregor, oprostila se od svog profesora u ime članova likovne sekcije. Od Općinskog vijeća nastavnika, s profesorom Trickom oprostio se nastavnik Milan Marković, izručivši tom prilikom i dar Općinskog nastavničkog vijeća. Tim povodom, Likovna sekcija otvorila je u crtaonici izložbu svojih radova pod rukovodstvom najmlađeg sina profesora Tricka, Teodora, koji je početkom ove školske godine preuzeo nastavu crtanja."

20. lipnja 1755. godine
Antun Špišić žali se Kraljevskoj komisiji, koja je istraživala uzroke seljačkih pobuna u Slavoniji, da su u Bukovici njegovi službenici nesigurni. Kmetovi su ponovno jednoga službenika potjerali iako su po nalogu Komisije najistaknutiji vođe donjobukovačkih seljaka bili pohapšeni.

27. lipnja 1757. godine
Oko tri sata poslije podne zadesio je Viroviticu snažan potres, koji se ponavljao 54 puta s jačim i slabijim pomicanjima tla. Najjači udari desili su se 27. lipnja i 8 srpnja, teško su oštećeni novoizgrađeni franjevački samostan i crkva. Virovitica je bila teško porušena. U čast zaštitnika od potresa sv. Emigdija 1759. godine podignuta je zavjetna kapela, s oltarnom slikom koja prikazuje crkvu stradalu od potresa.

28. lipnja 1908. godine
Na kraju školske godine 1907-8. bilo je u višoj pučkoj školi 117 djece, u šegrtskoj školi 126 šegrta. Od ovih bilo ih je po zanimanju: 5 bravara, 19 brijača, 9 čizmara, 17 krojača, 14 cipelara. 13 trgovaca, 11 zidara, 7 stolara te po jedan kobasičar, kolar, ličilac, mesar, opančar, remenar, sedlar, užar, po dva soboslikara i lončara, po tri mlinara, pekara i tesara.

29. lipnja 1919. godine
Održala je Češka beseda u Virovitici svoju konstituirajuću glavnu skupštinu. Skupštinu je otvorio Vjekoslav Ružićka koji je izabran za predsjednika. U odbor su izabrani: potpredsjednik Jiternička Vjekoslav, tajnik Ečer Ante, blagajnik Brož Franjo, knjižničar Blecha Vjekoslav, Kopriva Rude kućni gospodar, Husti Vilim i Maksa Josip ml.