Virovtica.com
     
 
Iveš Pisarović kao kazališni kritičar
 
 

Iz "Virovitičkog lista" broj 14, dne 22. sječnja 1954. godine.

Ak želmo njeku stvar studijozno donit, moramo poznat u bit njenu umjetničku pretencioznost, tendencioznost i invektivnost, ko i njenu duboku - umnu vridnost, jer, ak mi t.j. izvedemo nješt, a ne poznamo otu dramu, izgubit ćmo se na drugoj strani, jer to je definitivno logično, ak se čovjek ne izgubi na jednoj strani, izgubt će se na drugoj.
Et na primjer, idem ja lično ulcom Nikole Tesle i zaključim ja glavom da se ta ulca zove zat Teslina, što nema u njoj nit jedne žarlje. Kad već nema žarlje, njek se bar zove Teslinim imenom. Nadalje, na uglu ote ulce ima njeki bircuz. Tamoka ljudi piju, a njemaju kud istrest suvišnu vodu. U takvim slučajevma ide se van u Teslinu ulcu i u mraku se puno voćke zaljevaju, koje svake godne sve bolje rode. Ak gledamo otu stvar sa stanovišta voćarstva, onda je ona ipak nješt vridna, jer ima dost voća, a ak je gledamo sa stanovišta "ugostiteljstva" i tu ima njeke dobre strane. Nis morali gradit klozeta, a tu se svakak ušparala njeka svotca.

Proživljavajuć psihološko - analitičke momente u biti koji čine te momente momentma, zapazit ćmo adekatno u toj pedagoško - sintetčkoj formi i adekatnoj sadržajma inkriminirane drame, kak je apsurdno govort o njekoj mizanscenskoj postavi. Da ne budmo apstraktni i nejasni, uzet ćmo konjkretno n. pr., ak odete ponedeljkom u Narodno sveučiljište, slušat njeko predavanje, morate ponit njeku deku il blaznu, koja njeće dopustit da se njen gazda smrzne. U vezi toga moglo bi se održat predavanje o Sjevernom polu, kad publjika na seb more ositit u kakvoj ladnoći žive Eskimi i razni Sjevernopolci.
Da, da trinajs je peh broj, a petak vam je peh datum. Pa i trinajsti broj našega Virovitičkog lista izišo u petak i njekak se naglavce postavjo. Ono livo ošlo desno, a ono s desna ošlo na livo. Ima tu i Osijek razloga zat, kazat će Redakcija, al činjenca je trinajsti i petak su peh znamenka. Zat ćmo malkoc oprostit 13-tom broju našega lista.
Et tuljko od premijere "Dugonja, trbonja, vidonja". Da sam na prestavi bijo i više bi napisat zna, al šta ćeš mislim da je i ovo njekoliko redaka dost. Ak baš njeke riči ne razumte, šta vam ja mogu, nerazumim njih ni ja...
Ispunlase moja želja i posto sam kazaljišni kritčar...
Iveš Pisarović, sa Suvare