Virovtica.com
     
 
Tko su Mikeši?
 
 

Tko su bili Mikeši? Oni pripadaju starinskom žiteljstvu virovitičkoga kraja. Pokojni franjevac Paškal Cvekan zabilježio je da je neposredno po oslobođenju 1688. godine, Virovitica brojila 85 nastanjenih kuća, u kojima je stanovalo starinsko žiteljstvo. Prema službenom popisu iz 1720. godine, u Virovitici je zabilježeno 324 hrvatske porodice. Znači da se za trideset godina Virovitica povećala za 240 katoličkih kuća. Doseljenika je tada tri puta više u Virovitici od starosjedilaca. Prezimena tih došljaka u Viroviticu govore da su potjecali iz različitih hrvatskih krajeva. O tome svjedoče prezimena Bošnjak, Bosanac i Požežanac. Najviše ih je ipak iz bliže Virovitičke okolice što potvrđuju prezimena: Virovec (Virovi), Viljevac, Dolinac, Moslavac, Hlebinac, Bazijanac, Brezovčanin.

Doseljavanjem na Virovitičkom se području, a posebno u Virovitici našlo zajedno stanovništvo nekoliko govora: ekavci, ikavci, polujekavci, jekavci, štokavci i kajkavci. Značajno je ipak istaknuti da je u samoj Virovitici prevladao govor starosjedilaca u kojemu je sačuvana rijetka govorna pojava, a očituje se u tome što se izgovor starog jata (é) u kratkim slogovima izgovara jekavski, a u dugim slogovima ikavski. Odatle ono: nješto, njekako, mliko i bilo. Ovo pak svjedoči da je takav način govora u Virovitici postojao već prije dolaska Turaka i bio tako dobro razvijen i učvršćen da ga tu nisu mogle ukloniti sve nastale promjene dolaskom muslimanskog življa iz Bosne tijekom 131 godine turske vladavine, a ni došljaci iz različitih govornih krajeva Hrvatske. Prisutnost preko 300 kuća muslimanskog življa u Virovitici izvršilo je svoj govorni utjecaj među starosjediocima jedino u naglasku. Taj pak utjecaj učinili su Bosanci iz područja Lašve, Povrbasja, koji su se nalazili u turskoj vojsci za osvajanja zapadne i sjeverozapadne Slavonije.

Pod utjecajem tih doseljenika u Viroviticu i njeno šire područje virovitički su starosjedioci i katolici i muslimani poprimili novi način naglaska, ali su sačuvali u gradu svoj ikavskoekavski govor, a na selima potpuni jekavski govor. Taj ikavskojekavski govor s prihvaćenom bosanskom akcentuacijom nastalom u području Dinare, sačuvala je Virovitica u starosjedilačkom stanovništvu do danas. To su bili Mikeši. Danas polako ali sigurno taj dijalekt nestaje.

No, sjeća li se još netko glumca virovitičkog kazališta, Tomu Terzića - Mikeša? On je bio prvi glumac koji je na tadašnjoj radio Virovitici svake subote glumio Mikeša. Ovo "glumio" ne treba uzimati doslovno, naime, Terzić pripada starom puku koji je zaista u svakodnevnom životu govorio pravim mikeškim dijalektom koji se danas više gotovo i ne može čuti. Tada se radio Viroviticu moglo slušati jedino, na danas već pomalo zaboravljenom AM opsegu. Nije bilo radija, na kojem bi emitirala radio Virovitica kao danas, na FM opsegu u stereo audio slici. Ton bi svako malo varirao, a radio prijamnici su se podešavali pomoću "mačjeg oka", sklopa koji je zeleno svjetleći vizualno pokazivao kada je signal najjači.


Starinski radio prijamnik na kakvome se nekada slušao radio program u AM opsegu

Zahvaljujući gospodinu Dragutinu Celić, ovdje možete poslušati 8 audio snimaka iz 1975. godine na kojima se čuje glas Tome Terzića, prvog Mikeša na radiju, koji na pravom mikeškom dijalektu diskutira događaje, zgode i nezgode u gradu i okolici. S obzirom da gospodin Celić u to doba nije posjedovao, kasnije vrlo popularni radio-kazetofon, nego odvojeno radio prijamnik i kazetofon, Terzićeve je emisije snimao mikrofonom koji je stajao pored zvučnika radio prijamnika i na taj način uspio ovjekovječiti Terzićev glas s radija.

Za današnja mjerila, snimci su loši, no u to vrijeme drugačije nije išlo, a i vrijeme je na magnetnom zapisu starih audio kazeta ostavilo trag, tako da smo pokušali izvući maksimum koji smo mogli. Ovi su snimci vrlo vrijedni jer ne postoje drugi audio zapisi Terzićevih emisija, a Virovtica je doslovno i jedino mjesto na svijetu gdje ih možete naći. Stoga vas molimo za razumijevanje zbog loših karakteristika ovih audio zapisa. Posjedujete li kvalitetnu audio opremu za slušanje, možete ju podesiti tako da izvučete maksimum iz njih. Budite strpljivi i poslušajte što vam, i nakon toliko godina, Tomo Terzić, prvi Mikeš na radiju, ima za reći.


Zabave i muzikaši
Kako ostati mlad
O prijevozu autobusima


Problemi u zimi
Uvođenje grijanja na plin
O ljubavi i zaljubljivanju
Porezi i obrada zemlje, skupoća


Problemi sa školom u žena i ženidbom
Izgradnja Virovitice
Asfaltiranje grada
Rastrošno trošenje struje i svjetla u gradu
Nedostatak dinara i štednja i trošenje
Pijanci i vožnja autima


Problemi oko berbe
Prisjećanje na prošla vremena i običaje
Pjesme i pjevači
Košarkaši
Osiguranje u Croatiji i mogući načini osiguranja protiv raznog zla


Problemi s asfaltom i rupama
Izigravanje zakona i o frajkanju kuća
Brzi vozači i nepoštivanje prometa
Pijenje kave i pušenje za vrijeme pauze
Prehrana i posao
Isprobavanje vina


Odnosi s komšijama
Veselica s Mađarima
O Mađarima i Mađaricama
Uređenje i razvitak grada


Problemi s mostovima
O ofiranju i ljubavi
O autima


O rakiji i vinu
Žene, orozi i gretlike
Snaje i svekrve